Doğal Ve Organik Arasındaki Fark Nedir?

Doğal Ve Organik Arasındaki Fark Nedir?

Günümüzde doğal ve natural olarak pazarlanan birçok ürünün aslında herbicides ve kimyasal ilaçlamalara maruz kalan içeriklerden üretildiğini biliyor muydunuz?

 

Endüstriyel ve hatta geleneksel tarımda, verimliliği arttırmak için insan sağlığına çok büyük zararları olan ilaçlama teknikleri yaygın olarak kullanılır. Bu şekilde elde edilen tarımsal girdiler, kozmetik ürünlerin yapımında kullanılan bileşenlerdir. Insan vücudunun en büyük organı olan dış bedenlerimizin gözenekli yapısı bu kimyasalları emerek dolaşım sistemimize karıştırır. Vücudumuz tarafından emilen bu kimyasallar kanser, iktidarsızlık, kısırlık gibi rahatsızlıklara yol açar ve immün sistemimizi olumsuz etkiler.

 

Sıradan bir insanin cildinin yılda 2 kg kimyasal emdiğini biliyor muydunuz?

 

Doğal ve organik olarak etiketlenen ürünler, bağımsız bir kuruluş tarafından onaylanmadıkça kimyasallar içermediğine dair hiçbir garanti veremez.

Bu nedenle Turtlee Organics uluslararası sertifikasyon kuruluşu COSMOS tarafından sertifikalandırılmış olup, sağlığınızı tehdit eden kimyasalları içermediğine dair garanti verir.

Cosmos Organik Sertifikası yalnızca organik tarımdan elde edilen girdilerin kullanılmasını zorunlu kılar ve mümkün olan en yüksek sürdürülebilirlik uygulamalarına göre üretildiğini garanti eder. Organik sertifikasyon süreci ham madde yetiştiricilerin ve işleyicilerin belirlenmiş Organic sertifikalandırma standardını karşıladığından emin olmak için çiftlik alanlarının ve işleme tesislerinin denetimlerini, ayrıntılı bir sekilde kayıt altına alırken, toprak ve suyun periyodik testlerini de içerir.

Ürünün ambalajında organik sertifikasyon logosu olması, tüketiciye o ürünün orijinalliği konusunda bilgi vermektedir. Fakat maalesef ülkemizdeki eksik kontrol ve yaptırımlar sebebiyle sertifikasız kendini doğal veya organik olarak nitelendiren markalar tüketiciyi yanlış yönlendirmektedir.

 

Organik kozmetik ile doğal kozmetik aynı şeyler değildir.

 

Doğal kozmetik ürünün içinde örneğin, paraben, silikon, petrol türevleri vb. ürünler olmamalıdır. Ama yine de etkili olan bileşenlerinde az miktarda da olsa bitkinin de olması gerekir.
Organik kozmetikte ise, az miktarda bitkisel girdi kullanılması yeterli değildir. Mevzuatça belirlenen bir yüzdenin üzerinde bitkisel girdi kullanılması zorunludur. Organik bir kozmetik ürün içinde kullandığınız tüm bileşenlerin organik olarak yetiştirilmiş olması zorunluluğu vardır.

Doğal kozmetik sadece bitki içerir, ancak organik kozmetik içerdiği bitkilerle beraber içindeki tüm bileşenlerinin de kimyasallardan ve zararlı bileşenlerden arındırılmış olarak sertifikalandırılan kozmetiktir.

 

Aslında aralarında çok büyük bir fark var!

 

Şöyledir ki; örneğin, bir yağ alfa toksik gibi zehir içeren bir bileşen içerebilir. Buna rağmen siz doğal bir ürün diyebilirsiniz. Ama organik de bu maddeyi içermemesi gerekir ve bunu ispatlamak zorundasınızdır. Bir diğer faktör ise doğal bir krem de kullanılan bitkisel yağ oranı %1 olabilir. Ama organik bir kremde en az %20 olmak zorundadır.  

Doğal ürünlerde tamamen bitkiden oluşmak zorundalığı yoktur. Ancak organik bir ürünün tamamen bitkilerden ya da bitkiden türevlendirilmiş bir bileşenlerden oluşması gerekir. Belirli yüzdeleri vardır ve o yüzdelerin uluslararası sertifikasyonla belgelendirilmiş olması gerekirken, ambalajlarının üzerinde etiketinde de belirtilmiş olması gerekir.   

Bloga dön